Ce este NLP ?

learing concept

NLP isi are originile in terapie si acum se aplica in toate ariile de interes umane, de la educatie la sport, de la sanatate la afaceri, etc. Termenul de NLP vine de la Neuro Linguistic Programming (Programare Neuro Lingvistica) si a fost impus de John Grinder si Richard Bandler la inceputul anilor 70. Ei si-au inceput munca prin studierea mai multor terapeuti: Fritz Pearls, psihoterapeut si inventaror al terapiei Gestalt, Virginia Satir, cunoscuta pentru terapie familiala si Milton Erickson, binecunoscutul hipnoterapeut. Intentia era observarea celor mai buni terapeuti (identificare de patternuri), pentru ca si altii sa se poate folosi de aceste patternuri in scopul generarii de rezultate similare. Se poate spune ca prin NLP se identifica excelenta ca apoi sa se creeze tehnici de replicare a ei.
Neuro se refera la creier si neurologie, la cum ne reprezentam informatiile. De exemplu, iti poti folosi ochii pentru a vedea ceva. Alte cai de a experimenta lumea sunt auzul, kinestezicul (simtul tactil si trairi emotionale), gustul si mirosul.

Lingvistic se refera la limbajul ( imagini, sunete, trairi, gusturi, mirosuri si cuvinte) pe care il folosim in amintirea unei experiente particulare (sau in a prevedea o experienta viitoare). De exemplu, ai luat micul dejun azi dimineata? Cand iti amintesti aceasta experienta, poti vedea o imagine mentala? Poti auzi anumite sunete (poate radioul din bucatarie) sau poti simti gustul si mirosul mancarii? Si in plus, cum te simteai? Fericit, obosit, entuziasmat? In cazul unei experiente viitoare, te vezi pe tine reusind, fiind plin de succes? Sau te vezi esuand?

Imaginile, sunetele, emotiile, gusturile, mirosurile si cuvintele prin care descrii experienta viitoare, au o foarte mare legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample! Tu iti creezi realitatea!

Programare se refera la obiceiurile, patternurile, programele si strategiile tale. Daca e o zi de lucru, urmezi anumite patternuri pentru a te pregati sa ajungi la munca? Poate iti place sa mai stai intins 5 minute dupa ce suna ceasul desteptator. Dusul il faci inainte sau dupa micul dejun? Cu siguranta, daca acorzi putina atentie la ceea ce faci, vei observa ca ai astfel de patternuri, obiceiuri, programe, strategii pentru tot ceea ce faci. Unele dintre aceste patternuri te ajuta, dar altele nu – astfel apar rezultate nedorite. Poti fi constient de aceste patternuri sau le poti constientiza doar cand cineva ti le scoate in evidenta, sau exista patternuri de care nu esti sau nu vei fi constient niciodata. Oricum ar fi, aceste patternuri influenteaza felul in care ai grija de tine, felul in care comunici cu altii, etc. Daca aceste patternuri genereaza lucruri pozitive in viata ta – FOARTE BINE! Daca descoperi ca unele patternuri nu iti sunt de folos sau te limiteaza, nu ar fi util sa le poti identifica si modifica astfel incat sa lucreze in folosul tau?

Intrebare: Cine ti-a structurat aceste patternuri, obiceiuri, strategii si programe? Tu ai facut-o! Deci cine le poate schimba? Tu poti! Primul lucru e sa iti dai seama ca tu conduci aceste patternuri.
Unul dintre cele mai mari beneficii din NLP – constientizarea patternurilor pe care le aplic inconstient si pe care apoi le modific prin tehnici NLP pentru a obtine rezultatele dorite.

Creierul uman poate fi comparat cu o masina în stare de functiune continua. Daca punem pe cineva în conditii de deprivare senzoriala (unde nu exista stimulare senzoriala externa) creierul sau va începe sa genereze experiente interne (fantasme). Daca nu este solicitat în mod special creierul va lucra oricum, dar la întîmplare, uneori în detrimentul nostru.

Dupa o zi proasta, creierul are tendinta de a readuce în cîmpul atentiei experientele negative din timpul zilei respective. E usor sa ne stricam dispozitia retraind o experienta neplacuta de acum trei ani. Mult mai rar ne amintim o experienta placuta. Ne putem autoperturba imaginindu-ne nenorociri si evenimente negative viitoare sau deceptiona în fata unui eveniment prin crearea unor imagini mentale anticipative eronate. Asemenea lucruri se petrec daca lasam creierul sa lucreze la întîmplare.

Fiinta umana are o capacitate uimitoare de a învata. Partea buna e ca ne putem însusi rapid si eficient o serie de lucruri. Este de-a dreptul paradoxal cum ne reamintim de fiecare data ca trebuie sa ne speriem ori de cîte ori vedem un sarpe. Partea negativa este ca învatam tot atît de usor lucruri rele. Modalitatea de a învata într-o maniera corecta si eficienta se realizeaza prin aplicarea adecvata a principiului conditionarii. NLP ne ajuta sa ne programam corect activitatea mentala pentru a obtine sanatate si eficienta.

Programarea neuro-lingvistica (NLP) este o metoda de eficientizare a comunicarii si de modificare a comportamentului, ale carei principii se bazeaza pe cunostinte din domeniile programarii, teoriei informatiei si teoriei comunicarii, cît si pe cunostintele de psihologie normala si clinica, avînd la baza ceea ce autorii numesc modalitati sau submodalitati senzoriale, care nu sînt altceva decît sisteme bazate pe reprezentari. Exista trei modalitati senzoriale principale: vizuala, auditiva si kinestezica, în cadrul acestora functionînd mai multe submodalitati care nu sînt altceva decît forme prin intermediul carora creierul uman precizeaza informatiile. Esenta metodei este de a-i lasa subiectului posibilitatea de a actiona voluntar asupra acestor sisteme de procesare psihica.

Sistemul NLP – elaborat de Richard Bandler si John Grinder în 1976 – s-a dovedit util pentru optimizarea comportamentului (la sportivi, artisti, astronauti) pentru perfectionarea învatarii, medierea conflictelor, în domeniul comunicarii interpersonale si intrapersonale, ca si în rezolvarea comportamentelor indezirabile. Practic, sunt foarte putine domenii în care NLP sa nu-si fi adus o contributie considerabila. În cadrul programarii neuro-lingvistice sunt prezentate tehnici simple de autoreglare si autoconducere ale creierului si ale starilor psihice, avînd ca obiectiv modificarea voluntara a experientelor de care nu sîntem multumiti. Principiile fiind foarte simple, tehnicile NLP pot fi aplicate de orice persoana, sistemul fiind perfectibil, prin adaugarea unor inovatii. Observînd modul în care functioneaza oamenii si calculatoatele, Richard Bandler ajunge la concluzia ca oamenii functioneaza perfect, chiar daca acest lucru nu le este lor sau altora pe plac. Ei executa perfect ceea ce s-a programat, cu mijloace lingvistice, pe creier. Dupa opinia sa, tulburarile în comportament sînt deficitare în programarea mentala.

Programarea neuro-lingvistica permite corectarea comportamentelor nedorite si este un instrument eficient în realizarea unei personalitati integrate, autorealizate, structurate. Einstein explica principiile de baza ale NLP, în special axioma fundamentala conform careia întotdeauna avem 3 posibilitati de alegere.(Asociatia Romana de Programare Neuro -Lingvistica)

PREMISE FUNDAMENTALE

    AVEM TOT CE NE TREBUIE PENTRU A REUSI

    SENSUL/VALOAREA COMUNICARII ESTE DAT/A DE RASPUNSUL PRIMIT

    INTOTDEUNA FACEM CEA MAI BUNA ALEGERE

    NU PUTEM SA NU COMUNICAM

    OMUL NU ESTE IDENTIC CU COMPORTAMENTUL SAU

    NU EXISTA ESEC, CI NUMAI FEED-BACK

    COMUNICAM SI ACTIONAM PRIN BUCLE DE FEED- BACK

    ORICE COMPORTAMENT ESTE UTIL INTR-O ANUMITA IMPREJURARE

    HARTA NU ESTE TOTUNA CU TERITORIUL

    MINTEA SI CORPUL ALCATUIESC UN SISTEM CIBERNETIC

    LEGEA VARIETATII NECESARE

–    PARTEA CEA MAI FLEXIBILA DINTR-UN SISTEM ESTE CEA CARE CONDUCE SI/SAU CATALIZEAZA SISTEMUL
–    DACA CEVA NU MERGE, FA ALTCEVA!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s