Art for Self Discovery

521466_10151444527144244_2120158074_n

“Paint the flying spirit of the bird rather than its feathers.”

Joseph Cambell mythologist, vorbeste despre rolul artistului ca si creator de mituri, shaman, vindecator- cel care “are urechi sa auda cintecul Universului’. Arta este un ritual vechi ce reprezinta invizibilul prin mijloace vizibile. Atit samanul cit si artistul, beneficiind de inspiratie si de starile vizionare de constienta, sunt capabili sa acceseze si sa comunice concepte de dincolo de perceptia cotidiana si  sa isi manifeste propria viziune creatoare.
Creativitatea artistica s-a manifestat din copilarie si a devenit un insotitor fidel in calatoria vietii mele de 42 de ani. Din 1995 procesul creativ este un jurnal in culori pentru calatoriile mele interioare, un instrument de explorare interioara si bunastare emotionala si nu de performanta artistica cautata. Persoanele creative posedă multe caracteristici, trăsături distincte care le diferențiază semnificativ de persoanele mai puțin creative sau chiar noncreative: independența (autonomia), imaginația, intuitia, sensibilitatea la probleme, curiozitatea, descoperirea ideilor, toleranța pentru ambiguitate, originalitatea, abilitate sintetica, abilitate analitica, abilitate practica. Artistul este o persoana introspectiva prin natura sa. Procesul artistic este o cale prin care inveti sa cunosti propria ta fiinta si  lumea din afara ta. Sa pictezi inseamna sa devii constient de prezent, de perceptii, de sentimente, de cea ce se intimpla in interiorul tau si in exterior. Experienta mea in procesul creativ si nu numai, mi-a aratat ca exista o alta lume, care nu se vede, dincolo de ceea ce numim cu totii realitate. Lumea vizibila si lumea invizibila sunt jumatatile care formeaza un intreg. Pensula si culorile, reprezinta conectarea la energiile si resursele interioare, accesate prea putin in alte circumstante. Experienta creativa deschide usa catre o alta dimensiune. Calatoria incepe si esti in interiorul fiintei tale, esti intr-o stare de visare, de plutire, in  ceea ce se numeste transa. Timpul este suspendat, este o alta lume in care patrund si in care vreu sa raman. Cand pensula se opreste, starea de transa a luat sfirsit si apare clar  in fata ochilor, drumul urmat in calatorie. Pensula spune adevarul, prin fiecare linie, forma, culoare, parte din interiorul tau, autentice, sincere, aduc la suprafata experiente, emotii, sentimente, mesaje. De fiecare data in procesul creativ, esti in contact cu tine, esti prezent, esti ceea ce esti cu adevarat. Daca stiu ce urmeaza sa apara pe panza alba, inainte de a incepe calatoria? Ma las ghidata de pensula si culoare, vizualizez, viziunea se schimba pe parcursul calatoriei. Ratiunea nu are ce sa caute in acest spatiu, limitarile, conditionarile, nu exista, imi dau voie sa descopar, sa simt in primul rand si sa traiesc experinte  autentice, sa aduc la suprafata, sa eliberez. Procesul creativ este o forma de meditatie, in care ne eliberam de ignoranta noastra si de conceptii perturbatoare. Un artist cultiva abilitatea de a primi idei noi, viziuni, deschide acel canal de inspiratie, isi dezvolta intuitia, accepta dinamica evolutiei  calitatilor spirituale. Adevarata cunoastere si putere personala nu vin niciodata din paginile unei carti sau din relatarile cuiva. Cred ca doar experimentind poti sa intelegi si poti sa descoperi cine esti.

”Experience is the only thing that brings knowledge”. L. Frank Baum

Life is Art, Inspiration, Creativity, Intuition, Evolution, Spontaneity, Sensitivity, Depth, Eternal time.

„Shamanic Journey”– visionary art in progress.

IMG_0035
Ma intrebam de ce oamenii vorbesc cu mare interes doar despre ce au visat in timpul noptii si nu vorbesc nimic despre ce au visat in timpul zilei, cu ochii deschisi. Pentru mine vizualizarea creativa, imaginatia dirijata, sunt folosite intr-un mod natural, constient  si experimentate in mod constant in procesul creativ si nu numai. Cred ca procesul creativ  poate fi util in a dezvolta, imaginatia, vizualizarea creativa, etc.
Se intimpla in viata, ca emotiile traite sa fie foarte intense. Procesul creativ incurajeaza descoperirea de sine si vindecarea emotionala.  Procesul creativ  aduce la suprafata sentimente, ce nu puteau fi exprimate in cuvinte. Cind cuvintele nu ajung, culorile, imaginile si simbolurile spun povestea noastra. Arta este o forma naturala de comunicare.Prin arta spunem propria noastra povestea si gasim o cale spre vindecare, echilibrare, transformare. Procesul creativ  restabilește echilibrul emotional și armonia – corp, minte si spirit. Aceasta se poate face fără un „leac” anume.  Folosind artele identifici și intri in contact cu propriile sentimente, explorezi, eliberezi energie și descoperi dimensiunea spirituala. Arta ca proces spiritual este armonia  mintii, trupului și sufletului, este o transformare subtilă la nivel de personalitate, în care descoperim propriile noastre dorințe adevărate, idei, propriul nostru scop în viață. Procesul creativ aduce înțelegere de sine și putere personală și duce la creștere spirituală. Procesul creativ stimuleaza auto-explorarea,  devenim astfel o resursă pentru mai multa intelegere de sine  și creativitate. Când  ajungem la miezul nostru interior, găsim legătura noastră cu toate ființele, cu intreg Universul.
Prin arta oferim spatiu propriei vieti, un spatiu unde relationam cu noi insine, invatam sa descoperim sensibilitatea si autoperceptia corporala, cunoastem ritmul fizic si emotional propriu, recunoastem si intelegem semnele propriului corp (senzatii, fantezii, emotii, dureri fizice, tensiuni). Procesul creativ  deschide drumul exprimarii libere, intuitiei, imaginatiei, limbajului verbal si non verbal.

Beneficiile procesului creativ :
– Dezvoltarea perceptiilor si reprezentarilor vizuale, imaginatiei creatoare
– Dezvoltarea inteligentei emotionale
– Facilitează exprimarea si eliberarea emotiilor (frustrari,tensiuni, etc.)
– Incurajarea exprimarii de sine autentice si conectarea la sinele divin
– Restabilirea sentimentului de incredere in sine si realizare
– Reducerea  stresului si obtinerea unei stari de relaxare
– Descoperirea unicitatii personale si accesarea resurselor interioare
– Eliberarea de tipare si convingeri limitative (nu pot, nu sint in stare,etc.)
– Facilitarea comunicarii interpersonale, cresterea relationarii cu ceilalti

625680_516438745065786_1963276385_n

Cum vindeca  arta ?
Studiile stiintifice ne spun că artă vindeca prin schimbarea fiziologiei și atitudinii unei persoane. Fiziologia organismului se chimbă de la o stare de stres la una de relaxare profunda, de la teama la una de creativitate și inspirație. Arta, muzica pun o persoană într-un model diferit de unde cerebrale, au efect asupra  sistemului nervos autonom al unei persoane, echilibrului hormonal si neurotransmitatorilor din creier. Arta si muzica afecteaza fiecare celula din organism imediat si creaza o fiziologie de vindecare, care schimbă sistemul imunitar și fluxul de sânge la toate organele. Arta și muzica, de asemenea, schimba imediat percepția unei persoane fata de lume, schimba atitudinea , starea emoțională  și perceptia durerii. Arta, muzica, creează speranță și pozitivitate și ajuta oamenii să facă față dificultăților. Arta transforma perspectiva unei persoane și modul de a fi în lume.

Este acum cunoscut de neurofiziologi, că arta, rugăciunea și vindecarea, provin din aceeași sursă în organism, acestea toate sunt asociate cu modele similare undelor cerebrale, modificările corp- minte sunt profund conectate la sentimente si emotii. Arta, rugăciunea și vindecarea inseamna sa fim  în lumea noastră interioară, o lume de imagini și emoții, de viziuni și sentimente. Această călătorie activă, numita  spirituala sau a sufletului, este profund  vindecatoare. Vindecarea vine de la noi, din interior,  propriile noastre resurse de vindecare sunt eliberațe pentru a permite sistemului nostru imunitar să funcționeze optim.  Aceasta este versiunea contemporană de a elibera energiile noastre de vindecare și este acum recunoscuta  a fi cruciala pentru vindecare.

Untitled

ARTA  CALEA CATRE INTREGIRE

Toti oamenii au o capacitate innascuta de a fi creativi. Procesul creativ este vindecator si aduce individului mesaje importante.Totusi procesul creatiei este cel profund transformativ. Cresterea personala si starile inalte de constiinta sunt atinse prin constientizarea si intelegerea de sine. Constientizarea, intelegerea de sine sunt atinse prin scufundarea in emotiile noastre.
Sentimentele si emotiile noastre sunt o sursa de energie. Aceea energie poate fi canalizata in arta  pentru a fi eliberata si transformata. Artele-  miscarea, arta vizuala, scrisul, sunetul, teatrul- ne conduc in inconstient si ne permit deseori sa exprimam fatete ale noastre necunoscute anterior, aducind astfel la lumina noi informatii si constientizari. Pe masura ce calatorim catre interior pentru a ne descoperi esenta sau intregul, descoperim inrudirea noastra cu lumea  de afara. Interiorul si exteriorul devine unul. Exista multe descoperiri ce trebuie facute in aceasta activitate- gasirea spiritului, a sufletului, o noua intelepciune sau cunoastere a faptului ca in fiecare lupta din viata noastra exista lectii majore de invatat.
 

941243_576463962398176_2131674834_n

ARTA LEGATURA CU DIVINITATEA

“All art is a gift of the Holly Spirit … When the light of the Sun of Truth inspires  the mind of a painter produces marvelos pictures.These gifts are fulfilling their highest purpose, when showing forth the praise of God.”Abdu’l- Baha

“Art is divine in its principles, divine in its essence, divine in its action, divine in its end… Art and Prayer so confound themselves in one ineffable unity that I cannot separate the two things.” The creative circle/ Art, Literature and Music in Baha’ I Perspective- by Michael Fitzgerald
“We are able to create because God first created, and our creations are likewise, a sign of our likeness to God”. The arts are the essence of our humanness expressed in physical forms.Without art we would not be human- that is to say, spiritual- beings. Our ability to create is the greatest indication of our essentially spiritual nature.” The creative circle/ Art, Literature and Music in Baha’ I Perspective- by Michael Fitzgerald
…but creativity is like breathing: we just do it.” The creative circle/ Art, Literature and Music in Baha’ I Perspective- by Michael Fitzgerald

” To create is to allow the divine impulses to flow through our being. To deny this is to deny God. Any society which denies the human capacity for creativity is gravely ill.” The creative circle/ Art, Literature and Music in Baha’ I Perspective- by Michael Fitzgerald


21225_525822124130991_297074822_nA Lesson from Art: Transformation

„Art can be the practice of transforming life, improving our inner state of being each day. And who then is an artist? He who lives life with authenticity is already an artist. And each artist, with practice of his craft, can create his own masterpiece.”

From ‘http://acropolis.org.in/articles/145-a-lesson-from-art-transformation‘ via New Acropolis Canada website.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s